Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Híres Magyar Mérnöki Találmányok képes leírás - Mérnök.tlap.hu
részletek »

Híres Magyar Mérnöki Találmányok - Mérnök.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: mernok.tlap.hu » Híres Magyar Mérnöki Találmányok
Keresés
Találatok száma - 6 db
Dinamó

Dinamó

Bláthy Ottó Titusz jómódú kereskedőcsalád gyermekeként született Tatán, és már az elemi iskolában kitűnt számolótehetségével és gyors gondolkodásával. Főiskolai tanulmányait a bécsi műegyetem gépészmérnöki szakosztályán végezte, 1882-ben mérnöki diplomát kapott. Első munkahelyén, az 1881-83. években, a MÁV gépgyára műhelyében és szerkesztési osztályán dolgozott, majd 1883-ban lépett a Ganz és Társa villamos osztályának alkalmazásába mint gépszerkesztő. A Ganz és Társa gyár ideális helyszínt biztosított Bláthy szellemének kibontakozására, hiszen legnagyobb alkotásai, felfedezései a Ganz-gyár kötelékében születtek.

Fázisváltósmozdony

Fázisváltósmozdony

Az 50-es periódusú, ipari váltakozó áram közvetlen felhasználását a Kandó által kidolgozott fázisváltós mozdony tette lehetővé. A rendszer lényege a mozdonyon elhelyezett forgó gép, amelyet az egyfázisú, 16 kV-os, munkavezetékről vett áram táplál és amely mint szellemesen egybeépített egyfázisú szinkron motor és háromfázisú generátor egyrészt a primér oldalon egységnyi teljesítmény tényezővel dolgozik, másrészt állandó maximális hatásfokkal háromfázisú áramot szolgáltat a hajtó indukciós motor számára.

Kempelen Farkas találmánya

Kempelen Farkas találmánya

1770 táján - elsőként a világon -beszélőgépeket szerkesztett, melyek a belenyomott levegőt az emberi hanghoz hasonló levegőrezgésekké alakították át. Az egyetlen megmaradt példány ma a müncheni Deutsches Museumban van. Tanulmánya az emberi beszédről a modern fonetikai kutatások megalapozója.Újabb találmánya volt a gőzkondenzátorral tervezett gőzgép volt, amelyet a bécsi Stubentornál állítottak fel. Buda vízellátásának javítására vízemelőt tervezett két szivattyúval. A Duna partján fúrt kutakból a mai Várbazár helyén felállított lóhajtásos szivattyúk húzták fel a vizet. Kempelen megszerkesztette a gőzturbina ősét és 1788-ban benyújtotta találmányát II. József császárhoz.

Magyar találmány

Magyar találmány

Ilyen nagy jelentőségű találmány a transzformátor feltalálása óta Magyarországon a villamosiparban nem született - mondta dr. Lukács György professzor a függőleges tengelyű szélerőműről, amelyet 15 év alatt fejlesztett ki dr. Györgyi Viktor.

Magyar Találmányok

Magyar Találmányok

A világon bárhol találkozhatunk magyarokkal. Ha nem is személyesen, de találmányaik, életművük révén biztosan. A világ minden részén használnak olyan hétköznapi tárgyakat, amelyekről a legtöbben nem is tudják, hogy magyarok találták ki őket, illetve magyarok által váltak ismertté. Megszoktuk, hogy otthon és irodában, autóban és vonaton kényelem vesz körül minket, és nem is gondolunk bele mai jólétünk eredetébe. Pedig megéri visszatekinteni azokra a feltalálókra, akiknek többek között a golyóstollat, a villanykörtét vagy a filmfelvevot köszönhetjük. A közlekedésben Kandó Kálmán nevét kell elsőként említeni, aki a fázisváltós villamosvontatás feltalálójaként és megvalósítójaként ismert. Találmányát először Olaszországban hasznosították: itt építették meg a világ első, Kandó Kálmán módszerét alapul vevő villamosított vasútvonalát. A közlekedés másik forradalmasítója Bánki Donát, aki a gépkocsik máig nélkülözhetetlen alkatrészét, a porlasztót fejlesztette ki. Találmányát az 1900-as párizsi világkiállításon mutatták be. Galamb József nevéhez a tömeggyártás megvalósítása, Jendrassik Györgyhöz a kis teljesítményű és súlyú diesel és gázturbina, valamint az általa tervezett motorokkal meghajtott motorvonatok és sínautók feltalálása fűződik.

Védjegy, szabadalmaztatás

Védjegy, szabadalmaztatás

Szabadalmaztatási szándék esetén forduljon hozzánk bizalommal! Segítünk a feltalálóknak levédeni bármit, ami új legyen az szlogen, termék, szolgáltatás, vagy akár egy logó. Végigkísérjük a szabadalmaztatás nem ritkán összetett és bonyolult folyamatán. Segítünk kiállítani a szükséges okmányokat, amelyeket aztán a szabadalmi hivatal elé tárunk. Kérdéseivel keressen minket!

Tuti menü