Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Mérnök - Hírek, Információk képes leírás - Mérnök.tlap.hu
részletek »

Mérnök - Hírek, Információk - Mérnök.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: mernok.tlap.hu » Mérnök - Hírek, Információk
Keresés
Találatok száma - 14 db
9 évesen diplomázott a világ legfiatalabb mérnöke

9 évesen diplomázott a világ legfiatalabb mérnöke

A kilencéves macedón kisfiú, Marko Csalaszan átvette rendszermérnöki diplomáját Ljubljanában a Microsoft szlovén főmenedzserétől, Matej Potokartól, ezzel a világ legfiatalabb informatikus szakértője lett. A csodagyerek, akit a macedón, a horvát, a szlovén és az amerikai média is a számítógép Mozartjának titulál, négyéves korában már tökéletesen beszélt angolul - írja a blogger. A cnet.com amerikai internetes portálnak elmondta, hogy - bár naponta 4-10 órát dolgozik számítógépén - nem szereti a számítógépes játékokat, szabadidejében inkább a barátaival focizik.

Cápabőr és angolnapikkely: a jövő ruhái

Cápabőr és angolnapikkely: a jövő ruhái

Az egyik legjobb hőszigetelő anyagot a juhoktól, a tépőzárat a bogáncsos növényektől, az öntisztuló, vízlepergető ruhákat a lótusztól, a leghatékonyabb úszódresszeket a cápáktól, a legújabb páncélokat pedig a csigáktól, halaktól és pókoktól lestük el. Az élővilágban rengeteg olyan megoldás született az evolúció évmilliói folyamán,...

Csínnyán az ivóvízzel

Csínnyán az ivóvízzel

Okos vízióra támaszkodó, hosszú távú stratégia kidolgozására van szükség ahhoz, hogy vízkincsünkkel a jövőben jól tudjunk gazdálkodni. A meglévő jogszabályok nem adnak erre megoldást, de nem is ez a feladatuk - hangsúlyozta Somlyódy László Széchenyi-díjas akadémikus, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem vízi közmű és környezetmérnöki tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára.

Elnézést kér a Toyota és kijavítja az autókat

Elnézést kér a Toyota és kijavítja az autókat

A Toyota vállalat hétfőn az Egyesült Államokban elnézést kért az esetleg balesetet okozó, beszoruló gázpedálok problémája miatt, és közölte, megkezdi a visszahívott autók kijavítását, egyes szervizek a nap 24 órájában üzemelni fognak. A japán gyártó amerikai képviselete közölte: a cég mérnökei egy olyan "szigorúan tesztelt" megoldást dolgoztak ki, amelynek során megerősítik a gázpedálokat, megszüntetve a gondot okozó "súrlódási többletet". A Toyota Motor Amerikában legutóbb 2,3 millió kocsit rendelt vissza. A panaszok nyomán leállították nyolc népszerű modell, köztük a piacvezető Camry, Corolla és Avalon forgalmazását és gyártását az Egyesült Államokban és Kanadában.

Értékes nyersanyag emberi vizeletből

Értékes nyersanyag emberi vizeletből

Egy német építészmérnök olyan eljárást dolgozott ki csapatával, amely a szennyvízből egy egyre szűkösebbé váló, de annál inkább szükséges nyersanyagot állít elő: foszfort. Az eljárás lényege, hogy egy kristályosító reaktorban - lényegében egy nagy kondérban - két órán keresztül keverik a szennyvizet, és közben kalcium-szilikát-hidrát (CSH) szemcséket öntenek hozzá. Ezek reakcióba lépnek a szennyvízzel, és megváltoztatják annak pH-ját. Ezután a vízben lévő foszfor a CSH-val reakcióba lép, és kalciumfoszfát keletkezik, amelyet végül kiszűrnek és kiszárítanak: íme, a "konyhakész" foszfor. "A foszfor szervezetünk egyik legfontosabb energiahordozója" - magyarázta Rainer Schuhmann a Die Welt című német lap internetes kiadásában.

Főépítészi Életmű Díj

Főépítészi Életmű Díj

Főépítészi Életmű Díjat vehetett át Makovecz Imre és Boruzs Bernát építészmérnök a XIV. Országos Főépítészi Konferencia második napján Hajdúböszörményben csütörtökön. A szakma legfontosabb kérdéseit áttekintő tanácskozáson idén az örökségvédelem áll a középpontban, ennek jegyében a konferencia kezdetétől számított egy évre a hajdúvárossá nyilvánításának 400. évfordulóját idén ünneplő Hajdúböszörmény belvárosát műemlék jellegűvé nyilvánították.

Hang nélküli beszéd

Hang nélküli beszéd

A nyakra helyezhető, fülhallgató méretű eszköz vezeték nélküli változatát már a legkülönbözőbb helyzetekben tesztelik. Ezzel működősképessé vált az első olyan berendezés, amellyel a kimondani szándékozott szavak még azok tényleges elhangzása előtt felismerhetők és értelmezhetők. A sci-fi filmekbe illő jelenetek immár valósággá válhatnak azzal, hogy némának tűnő emberek folytathatnak eszmecserét egymással.

Magyar mérnök tervezte a híres T-modellt

Magyar mérnök tervezte a híres T-modellt

"Nekem mindegy, honnan jön valaki. A Sing-Singből vagy a Harvard Egyetemről. Mi az embert alkalmazzuk, nem az életrajzát." Henry Ford Galamb József 1905-1944 között volt a Ford Motor Company egyik vezető főkonstruktőre. Ez azt jelenti, hogy végig együtt dolgozott Henry Forddal, a vállalat alapítójával, és 25 éven át annak fiával, Edsel Forddal is. Sőt, még Henry unokáját is ő vezette be a Ford tervezési és gyártási ismereteibe.

Megérkezett a sörkollektor

Megérkezett a sörkollektor

Leleményes a magyar: a drága napkollektor helyett házilag összebarkácsolható, úgynevezett sörkollektort építenek, amellyel télen, napos időben melegíteni lehet egy-egy helyiséget. Karcagi Pál mérnök az InfoRádiónak azt mondta: a sörkollektor nem helyettesíti, hanem kiegészíti a ház fűtését. Az InfoRádió által megkérdezett környezetmérnök szerint egyelőre nem éri meg függetlenné válni a nagy rendszerektől.

Hirdetés
Mennyit keres egy építészmérnök?

Mennyit keres egy építészmérnök?

Mennyit keresnek a nők és a férfiak e munkakörben? Mely országban van túlkínálat építészmérnökökből? Összefoglalónk a HVG Kiadó gondozásában megjelent Szakmák Könyve adatain alapul. 2005-ben e foglalkozási körben átlagosan havi 200 ezer forintot, átszámítva átlagosan évi 9600 eurót kerestek (az összes foglalkozási ág átlaga 150 ezer forint, évi 7200 euró). Ezzel az építészmérnökök a kereseti alsó középmezőnybe tartoznak a szakirányítói foglalkozás-főcsoporton belül, amely az Európai Unió statisztikáiban 2003-ban és 2004-ben évi 11 ezer euró egy főre jutó átlagkeresettel szerepel. Az építészmérnökök havi alapbére és bruttó keresete 2000-ről 2005-re nagyjából egyenletesen nőtt, a bér a kétszeresére, a kereset több mint 90 százalékkal.

Mérnök Bázis

Mérnök Bázis

A Mérnökbázis.hu magyarország legnagyobb online mérnöki közössége több mint 8500 követövel. A tudományos és technikai hírekel segítjük tgajainkat, akik lehetenek műszaki informatikus, vegyészmérnök és villamosmérnök, építészmérnök, építőmérnök, gépészmérnök, integrált mérnök, környezetmérnök, közlekedésmérnök vagy akár más végzettségüek is. Hírkategóriák között szererpel az anyagtudomány és gyártástechnológia, Energetika és megújuló energia bionika és robotika, valamit áramlástan és repülés is.

Nem nyerte el az építészek tetszését a dubaji felhőkarc

Nem nyerte el az építészek tetszését a dubaji felhőkarc

A 828 méter magas dubaji Burdzs Kalifa nem jelent követendő példát az építészeti kultúra számára - vélik német szakemberek. "Senki sem tudja, hogy hová vezet a sejk alaposan előkészített vétke. Egy azonban biztos, az vasbetonná és üveggé változtatott sivatag nem jelent tartós adalékot a világ építészeti kultúrájához" - mondta a világ legmagasabb épületének átadása kapcsán a német építészmérnökök egyesületének elnöke, Christian Baumgart. A korábban Burdzs Dubajként emlegetett, a megnyitón azonban Kalifa ben Szaid al-Nahajan sejk uralkodóról új nevet kapó Burdzs Kalifát hatalmas ünnepség keretében, helyi lakosok és turisták ezrei előtt hétfő este adták át.

Újabb díjazotakkal bővült az alkotók köre

Újabb díjazotakkal bővült az alkotók köre

Tíz fiatal építészmérnök, illetve építész-tervezőművész vehette át kedden a Junior Prima Díjat az építészet és építőművészet kategóriában, amelyben idén először jutalmazták a szakterület ígéretes tehetségeit - közölte a kategória társalapítója, a TriGranit Zrt. az MTI-vel.

Veszélyes a közbeszerzési moratórium

Veszélyes a közbeszerzési moratórium

A moratórium súlyosan veszélyezteti az amúgy is nehéz helyzetben lévő magyar mérnökök munkáit és a beruházások széles körét érinti. Következtében az érintett körben közbeszerzés alapján végzett munka valójában először 2010 második félévében indulhat, miközben időben, szabályosan kiírt és lebonyolított közbeszerzések esetében március közepe-végétől már dolgozhatnánk.

Tuti menü